Vannacht mocht ik samen met VJ Supreme Cuisine de VPRO verwennen in Paradiso. We konden voor één keer in de beeldarchieven duiken en alles gebruiken wat we tegenkwamen. Eten tijdens Khruangbin op Best Kept Secret 2018, dansen op Nirvana in Paradiso 1991. Ik kan me niet herinneren dat er ooit eerder aan mijn booth een bordje hing met daarop de tekst: “niet filmen!”. Al dat geweldige beeldmateriaal spint, siddert en brandt nu van ongebereidelde vrijheidsdrang. Maar ik heb plechtig belooft het te wissen. Gelukkig is er toch nog een aardige dooie mus.

Er was namelijk ook een tweede thema, space. En dat heeft na wat astraal gespeur een fraaie lijst aan video’s opgeleverd. Uiteraard zijn de usual supsects in de vorm van Star Wars, Pigs In Space, 2001 A Space Odyssee of de clip van Sheila B Devotion’s Spacer (voor de gelegenheid ingeleid door Louis van Gaal bij Zomergasten) allemaal voorbijgekomen. Maar het zijn de uithoeken die het heelal interessant maken. Hieronder een aantal favoriete bestemmingen op een rij:

Funkadelic, Ice Cube & Kendrick Lamar – Ain’t That Funkin’ Kinda Hard On You?

Drie generaties G-funk in een ruimteschip. Hoezo brandende motoren, piepende bouten en omgekeerde magen? Een rondje space kan prima op het gemakje. De G-krachten ain’t hard on George, Ice & Kendrick!

Starship 109 – Mistral

Nederlandse flamenco meets spacedisco in Mongolisch-futuristische outfit, het bestaat dankzij Robbie van Leeuwen (Shocking Blue) en Marjan Schattelijn.

William Shatner – Common People

Captain Kirk die samen met Joe Jackson Common People zingt alsof het intergalactische bestaan ervan afhangt, ‘cause there’s nothing else to do. Graag ook aandacht voor deze bijzonder zorgvuldige fanmade video.

A Tribe Called Quest – Space Program

Openingstrack van het meest recente album van A Tribe Called Quest. Uit de cameo’s in deze video valt een bescheiden quiz samen te stellen.

The Space Lady – Major Tom

Volgens Socrates kun je het universum afreizen wat je wil, maar de ware verkenning vindt plaats in je hoofd. Ik ben het daar mee eens. En de Space Lady ook.

The Byrds – Mr. Spaceman

Matige beeldkwaliteit, toch moest ie in deze lijst. Vanwege de ironieloze snorren, de eerste (not so) special effects, het lullige jaren zestig toneelstukje aan het begin, maar bovenal het geweldige nummer. Zonder The Byrds geen jangle pop. Zonder jangle pop geen voltooid leven.

Space – Magic Fly

Franse disco producers met hun grootste hit. In 2011 gaf Space nog een concert op het Kremlin, naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de eerste mens in de ruimte (Joeri Gagarin).

Queen – Radio GaGa

Magische clip. Inmiddels weet ik dat de beelden uit Metropolis komen. Toen dacht ik dat Queen ook op de kermis in Itteren geweest was.

Ella Fitzgerald – Two Little Men In A Flying Saucer

Een ruimteverhaaltje uit 1952. Focus op het midden van de draaitafel voor hallucinerende bijwerking.

Dizzee Rascal – Space

De meeste rappers zijn het best wanneer jong. Dizzee wordt alleen maar beter. Eindelijk eens een niet al te manische beat helpt ook. Space!

The Rah Band – Clouds Across The Room

In mijn favoriete hippie nummer (Twelve Thirty van The Mama’s & The Papa’s) wordt er vol overtuiging gezongen over “saying good morning & really mean it”. Dit is de planetarische variant door Richard Anthony Hewson (RAH) die vooral actief was als producer en arrangeur voor anderen (Herbie Hancock, Diana Ross, Shakin Stevens, Fleetwood Mac, Supertramp).

The Rolling Stones – 20.000 Lightyears From Home

Why Won’t You Make Up Your Mind van Tame Impala kan er zo achteraan. En dan daarna maar meteen Sundress van ASAP Rocky. Een retourtje psychedelica.

Jacco Gardner – Levania

Niet echt een video, maar iets van het nieuwe album van onze eigen sonische ruimtevaarder kon niet ontbreken. En als je maar lang genoeg naar die hoes staart, gaat ie vanzelf bewegen.

Video Kids – Woodpeckers From Space

HUHUHUHÈHU!

1 Reactie Op “Video Killed The Death Star. Clips In Space!”

Laat een reactie achter