Iemand ergens in 2012: “zeg, wij gaan volgend jaar een festival organiseren met alleen maar favoriete artiesten van je. En oh, hier is de sleutel van je eigen podium, succes!”

Ik ergens in 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018: “Waaaaaaaaaaaa!”

Ook dit jaar mag ik weer drie dagen lang mijn eigen podium hosten op Best Kept Secret. Drie dagen lang artiesten en dj’s uit alle windhoeken van het genre mooie muziek uitnodigen met hun favoriete platen. Against type achter elkaar geprogrammeerd, zodat het publiek uiteindelijk zonder vastomlijnde muzikale verwachtingen naar het podium komt en danst op wat de pot schaft. Ik zelf draai tussen alles en iedereen door en heb voor dit jaar mezelf ook ergens een keer een onvermijdelijk thema opgelegd. Het meest trots ben ik op de bonte som van alle delen. Van de “Snookerstar DJ” tot Ionica Smeets met een tweepop set en Carista tot Thys van Noisia zeiden alle eerste keuzes ja. Omdat iedereen in dat zonnetje verdient te staan, hieronder een op maat geschreven “raison d’être” van al mijn gasten op Stage FOUR.

Braz (live)

Rapper uit Bergen Op Zoom, opgenomen in het Eindhovense familiecircus rondom Fresku en op eigen benen naar Hilvarenbeek. Zijn vorig jaar verschenen Brazpark is een bumpy safari langs alles wat hip hop te bieden heeft. Nummer na nummer word je op het verkeerde been gezet, totdat je vanzelf op dat verkeerde been staat te dansen. Na Cho, Jonna Fraser en Yung Nnelg geeft Stage FOUR deze editie vol verwachting de mic aan Braz. En nu allemaal in koor: de wereld gaat dicht, dan denk ik aan Brazpark, want daar brandt nog licht!

Steve Davis & Kavus Torabi

Trots op deze gast! Steve Davis is zesmalig wereldkampioen Snooker, ziet eruit als een bescheiden weerman op leeftijd en blijkt groot fan van Aphex Twin en Autechre. Sterker nog, hij is het in de herfst van zijn leven ook gaan draaien. Zoals een ander soul of jazz draait, zet Steve Davis de meest eigenwijze electronica, Krautrock, psychedelica of techno op (“I press play”). Samen met muzikant, componist en platenbaas Kavus Torabi reist de ‘snookerstar dj’ momenteel van club naar Glastonbury naar club door Engeland. Op Stage FOUR staat hij voor het eerst in Nederland zonder keu.

Ionica Smeets

Heel veel publieke personen die van goeie indie houden heeft Nederland niet. Tygo Gernandt die net iets te hard over rock (spreek uit: ‘wràààk’) praat, dat is het wel zo’n beetje. Nee, dan een wiskundige die van tweepop houdt? Kom er maar in Ionica! Het gerucht wil dat ze een speciale DJ cursus heeft gevolgd om haar liefde voor bands als Belle & Sebastian en Stereo Total optimaal aan ons te kunnen etaleren. Een college mooie liedjes. Ik sta vooraan!

The Mauskovic Dance Band

Elke Nederlandse DJ met ook maar enige interesse in exotica draait The Mauskovic Dance Band in zijn sets. De band rondom de Amsterdamse Nicola Mauskovic heeft deze lente een EP vol van instant vloerverbranders uitgebracht op het onvolprezen Soundway label. Tijd om ze zelf eens achter de draaitafels te zetten. Verwacht een gezonde mix van afrobeat, cumbia en postpunk bij de aardappelen.

Arp Frique

Wanneer zijn wij polder peoples eigenlijk wakker geworden als voorlopers in exotische hoogcultuur? Je doet even een dutje en ineens domineren Altin Gün, The Mauskovic Dance Band en Arp Frique de betere dansvloeren. Welcome To The Colorful World Of Arp Frique is een debuut vol Carribische Midden-Oosten funk. Alsof we nooit iets anders luisterden. Ook de BBC onder aanvoering van Gilles Peterson is fan. Le frique, c’est chique!

The Gospel Sessions

Was Dan Auerbach een tweeling dan heetten ze Paul Willemsen en Onno Smit. En bestond er een Masterchef Rhythm & Blues, dan waren zij ieder seizoen opnieuw deelnemer, finalist en winnaar. Paul en Onno hebben met Lefties Soul Connection, Beans & Fatback en The Gospel Sessions eigenhandig soulfood op de menukaart van de Hollandse keuken gezet. Met Michelle David staan ze dit jaar bijzonder welverdiend op Pinkpop. Op stage FOUR draaien ze hun favoriete platen.

History Of Soul (DJ Leroy Rey)

Soul is een moeder. Nog steeds. Geen BADBADNOTGOOD zonder de Funk Brothers en geen Curtis Harding zonder Mahalia Jackson. Soulbroeder nummer één onder de dj’s is voor mij al sinds jaar en dag Leroy Rey (Sugar Factory, Paradiso, North Sea Jazz). Speciaal voor Stage FOUR neemt hij ons een uur lang mee op een hipshaking & heartbreaking reis langs de geschiedenis van het genre dat maar blijft geven.

Carista

Carista was deze maand te gast bij BBC Radio 1 en wees host Benji B er nog maar eens op dat Utrecht geen Amsterdam is. Altijd prettig natuurlijk. Vervolgens draaide ze een oorstrelende mix van broken beats en toekomstbestendige soul. Haar ster is reizende. In de club, maar ook met haar eigen radioshows laat ze steevast een spoor van trouwe liefhebbers achter. Nog even en ook Stage FOUR zit in haar zak.

Thys

Drum ’n bass is nog steeds een katalysator voor bijna iedere vloer. Hofleverancier van het genre uit eigen land is natuurlijk Noisia. Hun kinetische beats dragen tot ver over de wereld. Het is dan ook niks minder dan een eer om producer en mede-oprichter Thijs de Vlieger te mogen ontvangen op FOUR. Een uur lang zal hij het genre uitdiepen, van de onvermijdelijke climaxen tot de meest subtiele momenten. Dynamiek is een ambacht en Thys de meester. The art of Noisia!

Yous & Yay

Sef en Faberyayo kunnen samen een verdieping vullen in het museum van Nederlandse popliedjes. Op die verdieping klinkt nu ook een gezellige podcast, Yous & Yay: New Emotions. Prettig off beat gesprekken met iedere keer een andere gast. Op FOUR zijn wij allemaal te gast en Yous & Yay voor even dj. Benieuwd naar de favoriete dansplaten van deze verbale grootheden.

Joep Beving (live)

Joep Beving krijgt net zo makkelijk het Concertgebouw als Lowlands stil. Zijn hypnotiserende, minimale muziek is in alles een sprookje: voor de pianist zelf (het gigantische succes vanuit het gigantische niets) als ook voor ons weerloze luisteraars (de betovering). De zondag beginnen we bij Stage FOUR door Joep en zijn piano midden op de dansvloer te zetten. Een massage van lichaam en geest als gedroomde opmaat voor de derde dag dansen op Best Kept Secret.

Tala Drum Corps

Producer en dj met een aangeboren voorkeur voor percussie. In je eentje een drumband vormen is een beetje lastig, maar je ernaar vernoemen alweer een stuk makkelijker. Zijn slotset op het Catch festival leidde tot een acute spierpijnepidemie. Ergens tussen percussie, hip hop beats en intergalactische disco vindt Tala Drum Corps zijn USB schtick.

Michael Midnight

Overdag is Kim braaf dansprogrammeur voor het Belgische Pukkelpop, maar klokslag twaalf uur verandert hij in Michael Midnight, een spasticus electicus met een grote voorliefde voor zwarte muziek in de volle breedte. Wat er gebeurt als je Michael Midnight bij daglicht boekt weet niemand. Best. Kept. Secret.

Never Mind The Brexit (St. Paul UK Only Set)

Artic Monkeys terug met een nieuwe plaat én terug op Best Kept Secret, dat smeekt om een uur lang Britse pop- en dansmuziek. Politiek is het eiland net als iedereen de weg behoorlijk kwijt, maar muzikaal gloort er weer hoop. Never mind the Brexit en dans op alles tussen The Stone Roses en Bicep of The Kinks en Young Fathers of… God save the monkey, dat wordt darlings killen!

🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

Laat een reactie achter