Ook dit jaar krijg ik van het Best Kept Secret Festival weer de sleutels van Stage FOUR. Geweldig om binnen zo’n scherpe line-up (Lizzo! Stereolab! Kraftwerk! Aldous Harding! Primal Scream! Christine & The Queens! Mac DeMarco! DJ Koze!) je eigen podium te mogen hosten. Drie dagen lang nodig ik favoriete dj’s en artiesten uit die hun favoriete platen draaien. Verspreid over alle genres, zodat het publiek het ook niet meer weet en gewoon danst op wat de pot schaft. Hieronder de voorlopige line-up, met korte introductie en motivatie van iedere gast. Achter de schermen zijn we nog hard aan het werk voor eventuele verrassingssets van artiesten die ook op het festival staan, maar dit is voor nu de trotse vangst. Fab FOUR to the floor!

Tim Knol (Country For Old Men DJ Set)

Folk, punk, pop, bluegrass: Tim Knol maakt genreduidingen tot de futiliteiten die het zijn en dan ben je bij Stage FOUR aan het goede adres! Nu een keer niet te gast als volkszanger maar als DJ. Are you ready for the country? Een uur lang gaat Tim Knol terug naar het genre waarmee het voor hem allemaal begon. The Coen Brothers knijpen instemmend een oogje toe. 

Black Mamba

Black Mamba op de festivals. Black Mamba in de club. Black Mamba met haar eigen radioshow op Studio Brussel. Door een ferme focus op hip hop, afrobeat, r&b en grime is Black Mamba in korte tijd een natuurfenomeen geworden. De Ardennen nemen iedere ochtend even hun bladkrans af uit pure bewondering. De Beekse Bergen konden niet achterblijven. Vrijdagavond tussen 20:00 en 21:00 is het code zwart op Stage FOUR.

Paul Everready

Al jaren een favoriet selector en dj met een ongeneeslijke voorkeur voor postpunk. In het electroclash hoogseizoen was hij vaste gast op de roemruchte RAUW avonden. Voor FOUR mag Everready nu zijn postpunk fetisj een uur lang uitleven. Talking Heads, A Certain Ratio, Parquet Courts. Een uur in een lifetime van Everready, qu’est-ce que c’est? 

Jameszoo

Geprezen door Flying Lotus, gewerkt met Thundercat, verwekt in Den Bosch. Zo wat willekeurige weetjes over beroepsliefhebber Jameszoo. Pitchfork noemt zijn eigen muziek “beautiful noise”, zelf noemt ie het “foolery”. Wij zetten onze favoriete fool maar wat graag op de hill met twee draaitafels en de vrije hand. Let it happen. Let it happen. 

Walter Roadburn (Drone Set)

Een aanbod van Coachella afslaan omdat je op Roadburn mag spelen. Zo is de status van het Tilburgs Festival. Nergens anders wordt de liefde voor de gitaar zo iconisch geëtaleerd. Het is dan ook logica van het zuiverste soort om Stage FOUR eens vakkundig uit de versnelling te laten halen door de motor achter het Roadburn festival, Walter Hoeijmakers. Een uur lang drone to the bone. Meer heeft de nuchtere maag niet nodig.

Charlotte Adigéry (Live)

Trots als een safari met zeven giraffen op deze boeking! Charlotte Adigéry heeft met haar laatste EP Zandoli de eerste sureshot voor de jaarlijsten gemaakt. Uitgebracht op het label van de gebroeders Dewaele (DEEWEE Records) en vol van eigenzinnige, instant aanstekelijke indie-disco. Als Wwwater veroverde Charlotte Adigéry al vele festivalharten de afgelopen jaren en nu onder haar eigen naam krijgt ze ons definitieve en unanieme ja-woord. Ja, tegen haar geweldige muziek. Ja, tegen haar bemoedigende levensmotto:

be your naked and uncompromising self

Tootard (Arabic Disco DJ Set)

Tootard is een band afkomstig uit de Golanhoogten. Het met name door de BBC volprezen album Laissez Passer bezingt het sentiment van een volk zonder paspoort. Burgerschap wordt hier gedragen in het hart en vrijheid gevonden in muziek. Reggae, psychedelica, afrobeat en arabische disco vinden elkaar in de liedjes van Tootard. Speciaal voor Stage FOUR komt frontman Hasan Nakhleh naar Nederland; een dj-set als bewijs dat grenzen er zijn om overheen te dansen. 

ASA MOTO

Dj- en producersduo dat de afgelopen jaren veel getoerd heeft met Soulwax. Hun sets worden gekenmerkt door een eclectische vrijheid die inmiddels bijna synoniem aan het Belgische (en dan met name Gentse) clubleven is gaan staan. Obscure nuggets of toch die dikke hit (lees: Pump Up The Jam), ASA MOTO zal precies om middernacht, midden in het hart van het festival, laten horen waarom “dansen op wat de de pot schaft” al vanaf de eerste editie het adagium is van Stage FOUR. Tip van de organisatie: zorg dat je Shazam app meeloopt nu het nog mag van het Brexit kamp!

Synth Paul (Synthpop DJ Set)

Vorig jaar baarde host van FOUR, DJ St. Paul (dat ben ik!), speciaal voor Best Kept Secret de liefdesbaby Never Mind The Brexit. Dit keer ligt er weer een gouden ei in de wieg. Na de Kraftwerk 3D blockbuster zal hij de festivaldag afsluiten met een 360 graden synthpop set, van The Human League naar Georgia en weer terug. Al was het maar om een keer onder zijn gedoodverfde pseudoniem te kunnen draaien: Synth Paul. 

WAVES

Sneeuwwitje en de Beekse Bergen, het beroemde sprookje over dj WAVES die met haar zorgvuldige mixen indie-liefhebbers betovert. De onvermoeibare DIY energie en esthetiek die ze in haar nog prille carrière stopt, brengen deze Tilburgse dj langzaam maar trefzeker richting haar eerste festivals. In een set van WAVES zijn Pip Blom, The XX, Metz, Fleetwood Mac, King Gizzard, Tony Allen en boze stiefmoeders voor even één hechte familie. 

AliA

Als een Gilles Peterson voor een nieuwe generatie draait de Leuvense AliA haar platen. Het is dan ook niet geheel toevallig dat ze nu het management deelt met onze eigen minister van Zwarte Muziek en één van de hoogtepunten op FOUR vorig jaar, Carista. Verwacht in een set van AliA jazz in alle soorten en uit alle maten. Van hip hop beats via Chaka Khan naar house, met elk moment kans op een eigen remix. Geen dichtgetimmerde, vaststaande sets, maar veel improvisatie en gevoel.

Ajabu

Overdag leest Ajabu filosofische werken, ergens langs een Utrechtse gracht, beentjes in het water. In de avond verandert hij in een clubtijger, met een aangeboren voorkeur voor de jungle. Jungle is de voorloper van drum ’n bass en tegenwoordig weer helemaal terug op de dansvloer. Voor FOUR draait Ajabu een uur lang de beats, de breaks en de samples die het genre groot gemaakt hebben. En nu allemaal in koor: welcome to the jungle!

En tot slot nog uw aller host

Laat een reactie achter