Omdat vooraf en achteraf genieten altijd makkelijker is dan op het moment zelf, heb ik het afgelopen wonderweekend nog even proberen te vangen in deze post. Met van al mijn gast-dj’s een hoogtepunt uit de set, wat persoonlijke liner-notes en foto’s van de geweldige Maan Limburg.

Rest mij nog Roel Coppen te bedanken voor de samenwerking achter de schermen, Kris Kloosterman voor de samenwerking voor de schermen en Triomf voor het bouwen van de mooiste dansvloer die een dj zich kan wensen.

Er hebben drie dagen lang duizenden mensen staan dansen alsof het de laatste dag op aarde was en al die tijd stond er maar één beveiliger. Het enige wat ik haar heb zien doen, is op de derde dag maar eens richting techniek en licht lopen met de vraag: “is die rook van jullie?”.

De rook was van ons. Want waar rook is, is vuur.

Tim Knol (Country For Old Men DJ Set)

“I just dropped in to see what condition my condition was in…”

Nou, die van Tim Knol was mighty cool. Vanaf nu wil ik ook country DJ worden. Hoezo de drop? Gejuich bij banjo solo’s!

Black Mamba

Tijdens de set van (o.a. Studio Brussel) DJ Black Mamba kon er geen stokstaartje meer bij. Als iedereen die er was vanaf nu trouw naar de radio ging luisteren, dan kan die hele luistercijfer- en marktaandeel ellende in één handklap de boom in. En krijg je deze glimlach kado.

Paul Everready

Le Freak, c’est Paul Everready! Mijn favoriete spasticus artisticus draaide een postpunk set waar de ledematen nog lang over na zullen praten. Alleen al die Clash track? Waarom heb ik die nooit gedraaid!

Jameszoo

Van Thundercat originals naar Jimi Hendrix naar jungle beats naar deze waanzinnige Sound Of Music re-fix door Outkast, om precies te zijn André 3000. De familie Von Trapp (goeie hip hop artiestennaam!) verdwijnt dansend achter de Beekse Bergen. Jameszoo steekt er nog een op…

Walter Roadburn (Drone Set)

Kijk ‘m genieten. En terecht. Een uur lang het hoofd schudden op de zwaarste, meest uitgesponnen drones. En daarna nog op eigen verzoek (“het is mijn held Paul, ik kan niet anders”) een half uur langer door met een ode aan de dat weekend overleden Roky Erickson.

True love cast out all evil.

DJ Waxfiend (Gqom Set)

Gqom was een grote inspiratie achter de iconische video van Childish Gambino voor This Is America. Toch is Waxfiend voorlopig nog een van de weinige d’sj in Nederland die het Zuid-Afrikaanse genre in de vingers heeft. Tot nu toe eigenlijk alleen middels zijn mixtapes, maar bij Stage FOUR was de primeur voor de dansvloer. Waxfiend zag dat het goed was.

Charlotte Adigery (Live)

In het hart van het festival, op de namiddag van de zaterdag is er traditiegetrouw ook een liveshow op FOUR. De zon straalt nog steeds van plezier als hij terug denkt aan dit optreden. Charlotte Adigery heeft er een weiland aan fans bij. Dat verdiende een extra fotootje van Maan.
Tootard (Arabic Disco DJ Set)

Het meest gereisd van iedereen. Om een uurtje te draaien. Gelukkig was de ontvangst ontroerend enthousiast vanaf de eerste plaat. The boy with the Arab disco. We all know you are soft, ‘cause we’ve all seen you dancing.

Asa Moto

Even los van het reizend Soulwax circus waar ze onderdeel vanuit maken. Met een set vol uptempo goodies. Van psychedelische stompers tot Funky Town. Allemaal leuk en aardig, maar waar bemoeit die man op de achtergrond zich eigenlijk mee?

(met dank aan Ben Houdijk voor de foto, Maan verdiende ook wel eens een dansje)

Synth Paul

Mijn alterego die voor de slotset van de zaterdag (na Kraftwerk) eindelijk een keer uit de kast móest komen. Synth Paul. Kippenvel bij Anne Clarke (Sleeper In Metropolis!), Georgia en Talk Talk, maar hét synthpop nummer van lately is toch echt die nieuwe Metronomy. En oh, props voor de lichtman die helemaal meeging in de synth sferen.

WAVES

WAVES draaide haar kenmerkende 360 indie mix. In opperste concentratie, met originele overgangen en vergeten keuzes. Omdat de DIY carrière nog maar net begonnen is van deze Tilburgse dj, schrok ik toch even van haar rider; dozen sterke drank en exotische lekkernijen met daarop in grote, gevaarlijke letters WAVES geschreven. Wat heb ik al die tijd verkeerd gedaan met mijn broodje krabsalade en halve liter water???

De rider van DJ WAVES bleek verward met de rider van de band WAVVES die vorig jaar op het festival stond. Een tikkie opgelucht danste ik verder op de platen van WAVES, die desondanks gewoon de wereld verdient.

Lucky Fonz III (Hollandse Meesters DJ Set)

Van Alles Naar De Klote naar Ben Ik Te Min naar een nummer van wereldkampioen fluiten, Geert Chatrou… Hollandse Meesters dus! Alleen Lucky Fonz III kan dit logisch laten klinken. Stage FOUR moest na afloop naar de garage om zich te laten uitdeuken, van al het hakken.

DJ Michiel Peeters (Alia Was Helaas Ziek)

De Belgische dj Alia had net een Boilerroom sessie uit en ik kon niet wachten om haar te kunnen presenteren aan de mooiste dansvloer uit het zuiderlijk sterrenstelsel, maar ze moest op het allerlaatste moment afzeggen, omdat ze domweg té ziek was. Gelukkig kun je Michiel Peeters met een knip van de vingers acuut een sterke set laten draaien. Niet zomaar een programmeur (TivoliVredenburg) met bijeen geshazamde USB stick. Maar een selector en dj op een missie. Alleen dansen voelde zelden zo goed.

Ajabu

Welcome to the jungle! Ajabu draaide een hyper kinetische set, als een goedlachse animal uit de Muppetshow. Kan uw leven wel wat energie gebruiken? Vraag dit biologische stroomstootwapen om wat plaatjes te draaien! Spierpijn verzekerd.

En wat is het toch vet dat die jungle (voorloper van de drum ’n bass) beats weer opleven.

Me, Myself & St. Paul

Sja. Een hoogtepunt. Wat een slecht idee eigenlijk. Hoe te kiezen? Of nee, wacht. Natuurlijk. Zou er ooit een safaripark zo massaal gejuicht hebben bij Red Zebra? Oprechte excuses nog aan Christine & The Queens, die op het hoofdpodium stond te balen dat ze niet mee kon dansen. Ik heb de beelden van Charlotte Adigery en Lucky Fonz III en deze en alle andere opgestuurde filmpjes inmiddels al duizend keer bekeken en duizend keer genoten.

Tot slot, het belangrijkst. De Grote Winnaar:

(Mocht je nou echt geen genoeg kunnen krijgen van al dit terugblikken, dan kun je hier nog mijn radioshow luisteren die ook volledig aan BKS gewijd is)

(Nu hou ik op)

(Echt)

Laat een reactie achter