Geen ziel laat staan zaligheid meer over, maar het tiende deel van Perfect Kippenvel is af! Een soulcrushing compilatie voor sterke oren en weke harten:

CmG4eRSWgAARE3h

FJ McMahon – Sister Brother

Van het goed bewaarde geheim Spirit Of The Golden Juice. Een album vol eind jaren zestig folk sentimenten. Vietnam, verloren liefdes en vertwijfeling. Voor liefhebbers van Fred Neil, Jackson C Frank of Tim Hardin.

Bonnie ‘Prince’ Billy & Friends – Ruby & Cherise

De voltallige voorhoede van de huidige indie generatie doet mee aan het album Day Of The Dead, met covers van The Grateful Dead. Maar Courtney Barnett, War On Drugs, Angel Olsen of Unknown Mortal Orchestra ten spijt, zijn het vooral de bijdragen van Bonnie Prince Billy die het hart doorklieven.

The Flirtations – Need Your Loving

Door het absurd mooie Nothing But A Heartache zijn The Flirtations met de tijd onterecht weggezet als one hit wonder. Nummers als Change My Darkness Into Light en het hunkerende Need Your Loving zijn onverwoestbare vloerverbranders.

Kanye West ft. Chance the Rapper – Ultralight Beam

Ik haat de Kanye haters die zich voortdurend druk maken om zijn grote mond. Vaak dezelfde mensen die het bij Oasis of andere rock ’n roll iconen cool vonden. Of grappig. Of whatever. “Zolang ze goede muziek maken!”. OPEN JE OREN! Kanye maakt geniale muziek. Zijn plaatjes vullen alle gaatjes.

Labi Siffre – My Song

Niet geheel toevallig ooit gesampled door Kanye. Van het album Crying, Laughing, Loving, Lying waar ook de Madness original It Must Be Love op staat.

Whitney – Golden Days

De single No Woman op nummer 1 van de 2016 halfjaarlijst? Echt wel. Maar het hele album is zo prachtig! Het optreden in OT301 afgelopen week deed denken aan Belle & Sebastian in hun begindagen. Nul drang om los te gaan, alleen maar op zoek naar de mooiste melodie.

The Associates – Skipping

De vroege dood van zanger Billie McKenzie was de inspiratie achter nummers van onder andere The Cure, Siouxsie & The Banshees en Bjork. Hij was niet de enige Schotse postpunk legende uit de band. Bassist Michael Dempsey deed mee op de eerste singles en debuutplaat van The Cure en mede oprichter Alan Rankine zou samen met Belle & Sebastian werken aan hun debuut Tigermilk. Skipping staat op het album Sulk dat onlangs opnieuw uitgebracht is.

Boogarins – Benzin

De Tame Impala van Brazilië met zoveelste mooie single. Wanneer gaan we deze nieuwe Tropicalia helden eens op een festival in Nederland zien?

Xavier Cugat – Brazil

Xavier Cugat was violist, arrangeur, orkestleider, componist en cartoonist in de eerste helft van de vorige eeuw. Het thema van Brasil is tot vandaag de dag eindeloos teruggekeerd in popmuziek, filmsoundtracks en carnavalhits. Het nummer vormde onder andere de basis voor Viva Las Vegas van Elvis Presley.

Marion Black – Listen Black Brother

Het liedje Who Knows stond op één van de eerste Kippenvel compilaties, maar Marion Black heeft veel meer soul pareltjes achter zijn naam staan. Ze zijn te vinden op verschillende, door Numero Group uitgebrachte compilaties.

Devendra Banhart – Middle Names

Toch ergens wel een vader. Devendra maakte al freakfolk, anti-folk, indiefolk of altfolk toen deze termen nog niet bestonden. Gewoon folk dus. Te zien op het aankomende Into The Great Wide Open Festival. Wat een mooi nieuw liedje!

Winterpils – Celia Johnson

Celia Johnson was een actrice uit de tijd dat mensen nog droevig keken op foto’s. Winterpils bezingen haar met de juiste dosis melancholie.

The Precisions – If This Is Love

Nugget! Dit liedje speelt een belangrijke rol in de film Northern Soul, het is dan ook de Perfecte belichaming van het genre.

Daniel Caesar – Paradise

Daniel Caesar ontgroeide Toronto dankzij een cover van Kanye West (Street Lights). Eind vorig jaar ging hij met de EP Pilgrim’s Paradise terug naar de toekomst van folk en soul. Het nummer Paradise is opgenomen samen met BADBADNOTGOOD.

Alexis Taylor – So Much Further To Go

Hot Chip had al patent op de melancholische dansvloer. Het is dan ook niet zo vreemd dat Alexis Taylor met een solo album komt vol kale, klassieke piano ballades in de geest van Carole King of Tobias Jesso Jr. So Much Further To Go is een bewerking van een oud Hot Chip nummer dat -naar eigen zeggen- ineens een acute betekenis kreeg door het verlies van een dierbare vriend tijdens de opnames voor deze plaat.

The Everly Brothers – So Sad

Whitney coverde in Amsterdam naast Tonight I’ll Be Staying Here With You ook dit proto popliedje van The Everly Brothers. Sindsdien zweeft de vederlichte melodie onafgebroken in mijn gigantische hoofd.

The Long Winters – Cinnamon

Een mooi nummer met mandoline, gemaakt na de introductie van de wegwerpluier, moet wel geschreven zijn met Peter Buck van REM! Van het prachtige tweede album van The Long Winters, When I Pretend To Fail.

Mozes & The Firstborn – Power Ranger

Zet dit in een top tien met mooiste Nederlandse liedjes aller tijden en niemand hoeft zich te schamen. Een beetje Guided By Voices en heel veel Mozes & The Firstborn. Gemaakt voor de repeatknop.

Luther Davis Group – You Can Be A Star

Een aantal jaar geleden door Peanut Butter Wolf via Soul Cal Records opnieuw uitgebracht op vinyl en sinds een paar maanden weer vooraan in de platenkast. Een winnaar in veel festival sets. Yooooou Caaaaan Beeeee Aaaaaa Staaaaaaaaar.

Marc & The Mambas – Black Heart

Het favoriete nummer van Antony Hagerty en Destroyer. Marc Almond op zijn best.

The Stylistics – Betcha By Golly Wow

En zo eindigt via een zijweg deze eerste Perfect Kippenvel compilatie van 2016 toch ook een beetje met Prince. Luister vooral ook zijn versie of het origineel origineel van Connie Stevens. Betcha By Kippenvel!

$_35

LUISTER HIER NAAR PERFECT KIPPENVEL DEEL 10

1 Reactie Op “Perfect Kippenvel Deel 10”

  • Peter februari 29th, 2024 18:12

    Perfecte soundtrack bij een virale infectie!

Laat een reactie achter