Elke keer weer als ik bovenop een berg een willekeurige struik spontaan zie ontbranden, denk ik aan Power Ranger, aan redenen om op te staan, aan dat wat ons allen bindt, in vrede en melodie: liedjes. Op dit vlak, het enige vlak, hebben Mozes And The Firstborn het bestaansrecht van spreken.

‘How the world could do without folks like you?’

Gelukkig een overbodige vraag. Want ze zijn er. 8 oktober in EKKO. Met duizend dromen, de juiste skills en de mooiste liedjes. Deze fan mag na afloop een Indie Disco verzorgen, noem dat maar zingeving. Zonder goeie, nieuwe bands is een dj even hulpeloos als Prem Radhakishun zonder Cher. Maar genoeg over mij, terug naar Mozes. Hier zijn éénentwintig redenen om zaterdag vooraan te staan:

perfectifyoulikemozes

Mozes – Land Of A Thousand Dreams

Openingsnummer van het nieuwe album met meteen een totaal nieuw geluid. ‘Gepromoveerd van de garage naar de huiskamer’ volgens de zanger. Ondergronds, in de vensterbank of op het dak, de nieuwe liedjes werken overal.

Winterpills – Celia Johnson

Een liedje over de dood van actrice Celia Johnson en een tijd waarin wereldsterren intens droevig keken op portretfoto’s.

The LA’s – Timeless Melody

Door die nieuwe docu over Oasis klapt ook hun grote voorbeeld The LA’s weer vaak door de boxen. In 2000 coverde Pearl Jam dit nummer in de Manchester Evening News Arena. Eddie Vedder riep enthousiast dat ie een nummer uit ‘your town’ ontdekt had. The LA’s komen uit Liverpool.

Guided By Voices – The Goldheart Mountaintop Queen Directory

In de muziek van Mozes and the Firstborn klinkt steeds meer Guided by Voices door. Melancholische melodieën voor de lucky few. Bij genoeg animo draai ik in een slaapkamer naar keuze een weekend lang integraal het oeuvre van Guided By Voices.

Mozes And The Firstborn – Justine

Van de Power Ranger EP, verschenen in de aanloop naar hun tour samen met Together PANGEA begin dit jaar. Heerlijke Kim Deal stijl baslijn en wederom een instant aanstekelijk refrein.

The Pony’s – Ten Fingers And Eleven Toes

Een goed rock ’n roll nummer hoeft nergens over te gaan om het plezier terug in je leven te schoppen. Ten Fingers And Eleven Toes klinkt als de Dexy’s Midnight Runners die zich voor even stupid and contagious voelen.

Canshaker Pi – Believe In Your Heart

Hoe zou het toch met Palio Superspeed Donkey gaan? Gelukkig is er Canshaker Pi. Dat vindt ook Stephen Malkmus van Pavement die voor aankomend album met de band in de studio dook.

Mozes and the Firstborn – I Got Skills

De single waarmee het allemaal begon. Opgenomen in de kelder van het ouderlijk huis van zanger Melle Dielesen, samen met Michel Schoots (Urban Dance Squad).

The 13th Floor Elevators – Kingdom Of Heaven

Debuutsingle You’re Gonna Miss Me is de definitieve nugget, maar 13th Floor Elevators heeft veel meer (psycho) killertunes op hun naam staan. Kingdom Of Heaven is ook gebruikt in de serie True Detective.

Charlotte Gainsbourg & Beck – Heaven Can Wait

Ook de oer-archivarissen van AllMusic zijn fan van Mozes. Over het debuut: “They remarkably suggest a collaboration between Beck and Weezer that would actually be worth hearing … in a genre where so many bands are breaking their backs, Mozes and the Firstborn sounds like they’ve kicked back with a beer and a joint before hitting the record button, and while that sure doesn’t work for everyone, on this album it’s just what the doctor ordered.”.

The Growlers – Speed Living

In de 80s had je cola-proeverijen. Lekker raden of het Pepsi of echte cola was. In het geval van een producer-proeverij roept iedereen bij de nieuwe album van The Growlers in koor: Julian Casablancaaaaaaas!

Mozes And The Firstborn – Crybaby

Zoek deze gouden popsingle op in de playlisten van onze grote radiostations en je komt erachter dat het of niet of pas na half elf  ’s avonds gedraaid wordt. Onbegrijpelijk en bijzonder deprimerend.

Buffalo Tom – Summer

Sorry U2, het mooiste oktober-liedje is gemaakt door Buffalo Tom!

Velvet Underground – Lady Godiva’s Operation

Vernoemd naar de legende van Lady Godiva, een dame van adel die in de elfde eeuw met regelmaat naakt te paard door de straten van het Britse Coventry reed, in de hoop dat haar man de zware belastingen zou verlagen.

Mozes & The Firstborn – Skinny Girl

SPIN was dermate onder de indruk van Mozes’ cover van Velvet Underground’s Lady Godiva’s Operation dat niet veel later de nieuwe video voor Skinny Girl bij het platform in première zou gaan.

Shannon & The Clams – Mama

Niet alleen Top Notch werkt hard voor Mozes And The Firstborn, ook het romantische Burger Records verspreidt het woord. Een gezamenlijke borrel lijkt me een geweldig schouwspel; Shannon Shaw en Lil’ Kleine aan de haring.

Sebadoh – Careful

De ‘Four Track EP’ (voorloper van het album Bakesale) zie ik Peer en Paul van platenzaak De Waaghals in Nijmegen nog zo in mijn handen drukken: ‘hier ga jij van dansen’. Gelijk hadden ze. Gelijk hebben ze.

Mozes And The Firstborn – Bloodsucker

Over vloerverbranders gesproken, het openingssalvo van het debuutalbum van Mozes and the Firstborn laat geen enkele sok droog.

Scram C Baby – For Our Gracious Hearts

Twee minuten durende indie-opera van de vaders van het Nederlandse lied. Geschreven voor de repeatknop.

Chris Bell – You And Your Sister

Het tweelingzusje van Big Star’s Thirteen. Voor de liefhebber van getallen en surreële zaken: You And Your Sister was het B-kantje van I Am The Cosmos. De single verscheen in 1978 op Car Records, vlak voor zijn dood in een auto-ongeluk. Chris Bell was 27 toen hij op 27 december stierf en werd op 28 december begraven, de 28e verjaardag van zijn wederhelft in Big Star, Alex Chilton. De Club van 27 weet wel hoe je een smakelijke mythe bereidt.

Mozes and the Firstborn – Power Ranger

De gedoodverfde finale van deze compilatie. Cemetry Gates van The Smiths, Ultralight Beam van Kanye West, No Woman van Whitney, These Arms Of Mine van Otis Redding, elk moment van de dag heeft een mooiste nummer aller tijden. Vanaf nu tot zaterdagavond is dat Power Ranger.

celia-johnson-1944
LUISTER HIER DE COMPILATIE

Laat een reactie achter