Na het op zichzelf popcornfähige Oscar-circus van eergisteren móest dit lijstje er nog even uit. Tien favoriete liedjes die op een geweldige manier gebruikt zijn in tien favoriete films van het afgelopen jaar. Like Dylan In The Movies!

everybody-wants-some-linklater


1. Barbara Lewis – Hello Stranger (Moonlight)

Gebruikt in La La Land, ik bedoel Moonlight, onder een klassieke jukebox scène. Ook Every Nigger Is A Star van Boris Gardiner helemaal aan het begin van de film is een staaltje hogere soundtrackkunde.


2. Christopher Walken – I Wanna Be Like You (Jungle Book)

Jungle Book was de laatste film die Walt Disney zelf nog van begin tot eind heeft overzien. De remake van afgelopen jaar leek een gedoemde teleurstelling. Het werd een ode aan verbeelding en vervoering waarbij het zowel twaalf- als veertigjarigen niet lukte om de mond ook maar een seconde te sluiten. Kijk ook een keer dit filmpje over de totstandkoming van het origineel!


3. Portishead – S.O.S. (High Rise)

Erkenning voor de welluidende weemoed in ABBA door Beth Gibbons. Portishead nam S.O.S. op voor de film High Rise en zou het uiteindelijk opdragen aan de vermoorde, Britse politica Jo Cox.

4. George Benson – The Greatest Love Of All (Toni Erdmann)

Veel betere karaoke-scenes (sorry Sofia Coppola!!) dan deze zijn er in de geschiedenis van de rolprent moeilijk te vinden.

5. The Cars – Let The Good Times Roll (Everybody Wants Some)

De platenkast van Richard Linklater gevangen in nog geen vier minuten.


6. Ezzy – Goodbye (The Land)

De Amerikaanse cinema’s zijn niet bepaald overboekt door films over het leven in Cleveland (ook wel ’the mistake by the lake’). The Land is een traditioneel stadsportret met medewerking van Erykah Badu (als actrice) en Nas (muzikaal producer).

7. Kiss – Rock And Roll All Nite (Nice Guys)

Nice Guys zit a la Tarantino volgepropt met stoere deunen uit met name de jaren zeventig. Al Green met Love & Happiness (kijk deze live-uitvoering!) onder de aftiteling is een hoogtepunt, net als deze onverwoestbare vloerverbrander van Kiss:


8. Jo Yeong-Wook – My Tamako, My Sookee (The Handmaiden)

Drama zonder enige zelfbeheersing van de muzikale rechterhand, -hoofd, -schouder, -knie en -teen van regisseur Park Chan-Wook (ook Oldboy). Een natte sandwich van het tankstation evalueert per direct tot epische proporties wanneer dit opstaat.

9. Bill Callahan – Jim Cain (Blue Jay)

Blue Jay is een zwart/wit, low budget indiefilm die kijkt als één lange videoclip voor Bill Callahan.

10. Robert Glasper ft. Praroahe Monch – Gone (Miles Ahead)

De film was naar mijn smaak te veel een verkleedpartij, maar de soundtrack (in handen van Robert Glasper) alleen al is ieder bioscoopkaartje waard.

Laat een reactie achter