Zelden ving een foto zo goed het gemoed. Doet me denken aan de filmposter van The Straight Story van David Lynch. Over een man die na jaren van ruzie hoort dat zijn broer ziek is en besluit hem eindelijk weer eens op te zoeken. Maar hij heeft alleen een grasmaaier en zijn broer woont twee staten verderop. Op de filmposter zie je hem, zijn grasmaaier en een uitgestrekte hemel. Pretty much de essentie van de hele film.

Zo is het ook met deze foto. Geschoten door opnameleider Thomas, de afgelopen maand ook wel de James Dean van Vlieland. Ondanks de crisis voor iedereen om hem heen (en voor hemzelf) zag ie er uit alsof het de normaalste zomer van de wereld was. Met een geruststellende charme, doelgerichtheid en bijpassende streepjesblouse maakte hij voor het Into The Great Wide Open festival prachtige registraties van onder andere S10, Alma Mathijsen, Spinvis, Ray Fuego en dus ook mijn soundtrack bij de zonsopkomst.

Al dat gestream maakt me wat melancholiek zou Wim Sonneveld nu zeggen. Ik ben het met hem eens. Maar wat is nou een betere remedie dan gewoon maar meteen head first die melancholie aan te gaan? “The sky is open, I just wanna cry everything” zingt Robyn halverwege de soundtrack. Laat maar komen die emoties. We kunnen ze hebben! Contemplatie is het woord. Deze hele sunrise set is een feest der bezinning. Allereerst natuurlijk de mooist denkbare liedjes, geïnspireerd op de setting. Maar de muziek is ook met regelmaat aan elkaar geregen door gedichten, filmfragmenten en soundscapes van huilende meeuwen. Huilende meeuwen? Huilende meeuwen.

Om 05.45 wordt de opname eenmalig uitgezonden via de site van Into The Great Wide Open. Er zijn dan vervolgens twee opties. Je zet het beeld full screen en het geluid full scream en je laat je anderhalf uur meevoeren op het sentiment van de foto. Of je lijdt aan mededelingsdrang (mij persoonlijk niet geheel vreemd) en dan ben ik er om je op te vangen in de chat. Foto’s delen van je eigen zonsopgang kan daar ook. Eternal Sunrise Of The Spotless Mind. Het was een binnenwaartse kick om dit te kunnen maken. Samen met Thomas With A Cause, zijn cameramensen en een flink aantal trouwhartige Great Wide medewerkers. Geen sportveld. Wel kippenvel. Under them skies of blue.

Tot morgenvroeg!

7Jij en 6 anderen

Laat een reactie achter