Een beetje verscholen achter mijn veel oudere broer keek ik al jong op tegen de absolute autoriteiten van de lokale platenzaak. Mijn muzieksmaak is voor een groot deel gevormd door wat de medewerkers van Music Plus in Maastricht en later De Waaghals in Nijmegen in de handen zouden drukken.

Toch bleek het uiteindelijk voor mijzelf alles behalve de geknipte baan. Plaatjes opzetten in de winkel, dat was te gek. Ze ook daadwerkelijk verkopen, bijzaak. Bovendien had ik tot ver na mijn puberteit nog behoorlijk last van smetvrees. Vooral voor kleine, losse items die voor zouden kunnen komen in iemands broekzak. Kauwgompjes, knopen of kleingeld stonden garant voor een nogal moeilijk te verbergen potje kokhalzen.

Het was met name de kunst om vaste klant Pink Peter te vermijden, een fanatiek Pink Floyd fan die altijd volgens hetzelfde ritueel de zaak binnen kwam lopen. Hij parkeerde zijn brommer midden voor de deur, hield de (roze) helm op zijn kop en slenterde triomfantelijk om zich heen kijkend naar de kassa om daar net iets te hard te vragen: ‘het is weer niet veel zeker?’. Wij moesten vervolgens het nieuw binnengekomen tweede hands vinyl voor hem uitstallen, waar hij dan luid zuchtend -op een goede dag- één exemplaar uitviste. Betaald werd er door een ijzeren, flink gedeukt sigarendoosje vol met kleingeld leeg te gooien op de toonbank en met oranje-bruine vingers van het roken tergend langzaam het juiste bedrag bij elkaar te zoeken.

Op een dag besloot ik zomaar ineens terug te vechten. Tegen de puberteit. Tegen smetvrees. En tegen Pink Peter. Het was een rustige najaarsmaandag. In de verte hoorde ik de brommer al aankomen. Als Clint Eastwood naar zijn revolver of Dexter naar zijn spuitje greep ik in één beweging naar de net verschenen hip hop remix van Pink Floyds Have A Cigar. Met de handen op zijn helm -ergens op de plek waar zijn oren zouden moeten zitten- stelde Pink Peter stotterend de gebruikelijke vraag, die ik beantwoordde door het volume op tien te draaien.

Exit Pink Peter. Exit Paul de platenzaakmedewerker.

dexterbanner

Laat een reactie achter