Samen met programmeur Joep Smeets van De Helling heb ik het afgelopen jaar gewerkt aan deze droom line-up voor nieuw festival Wanderlöss. Muziek, kunst en literatuur in de omgeving van onze jeugd. Volwaardige optredens op bijzondere plekken. Het liefst willen we natuurlijk dat iedereen al onze uiterst zorgvuldig uitgezette wandelingen volgt. Maar ook de wat luiere tweevoeter kan (bijna) alles zien!

klik hier voor tickets

Pink Oculus

Futurista Pink Oculus bewijst net als Erykah Badu en Nina Simone voor haar dat soul altijd zal overleven omdat het niet vormvast is. Over gebroken beats en spacende synths verspreidt Esperanza haar gospel. Na optredens op Glastonbury en North Sea Jazz, krijgt ze nu ook een centrale rol op het aankomend Le Guess Who? Festival. Maar van druk lijkt geen sprake: “Ik ben mijn eigen concurrentie”. Middels spoken word, rap en zang werpt onze favoriete natuurkracht haar wortels vooruit. Om met zielsverwant Prince te spreken:

I’ve seen the future and it will be

I’ve seen the future and it works

Spinvis

Wat kunnen we zeggen over Spinvis? Bespeelt net zo makkelijk een festivalweide als een kerktoren. Schrijft liedjes die voor altijd bij je blijven. Een droomboeking voor ons. Naast een optreden in het sprookjesachtige klooster van Wittem zal Spinvis ook onderweg de zinnen van de wanderaar verwarren. Op een verlaten stationnetje. In een goudbruine tuin. Spinvis is onze hartenbreker in residence. 

THE GOA EXPRESS

De meest veelbelovende band uit Engeland op dit moment. Dat is niet alleen mijn aangeboren neiging tot superlatieven die weer eens voor zijn beurt spreekt, maar zo denkt ook de Britse pers erover, van BBC tot NME. THE GOA EXPRESS maakt tijdloze rock ’n roll met een sterk ‘forever young’ gehalte. Maar noem het geen knaldrang, dank je wel. Daar is het carbid voor uitgevonden. Nee, dit zijn liedjes vol poëtische hunkering. Hunkering naar een ander leven. Een beter leven. 

The Mauskovic Dance Band

Er is geen enkele andere Nederlandse band (vooruit, Altin Gün) waarvan je zoveel nummers met zo’n groot gemak voor werkelijk iedere dansvloer kunt draaien. Ze zijn net zo geliefd bij Dekmantel als op Into The Great Wide Open als in (zo bleek afgelopen zaterdag) Dedemsvaart. En dat is dan nog binnen onze veilige landsgrenzen. The Brighton Source schreef naar aanleiding van hun optreden op The Great Escape: “The Mauskovic Dance Band take that energy and use their own tripped-out, psychedelic tastes to create something vibrant and new. A live show that is absolutely not to be missed”. Laat dat een dwingend advies zijn!

Robin Kester

Een genre eigen maken en voordat het een juk wordt weer van je af gooien. Je gunt het iedere artiest. Net als haar spirituele zussen Angel Olsen en Charlotte Gainsbourg is Robin Kester de modieuze tag “indiefolk” ontstegen en maakt inmiddels muziek die alle uithoeken van de pop bezoekt zonder erin vast te lopen. Zie de prachtige live sessie voor het Maastrichtse Bruis Festival hieronder. Het gerucht wil dat Sint Servaas ook in Wittem weer vooraan staat. 

 The Haunted Youth

Debuut single Teen Rebel was al een dikke hit in België en er wordt sindsdien gesproken van een potentiële sensatie groter dan dEUS. Het tweede liedje Coming Home gaat hier wat mij betreft nog weer overheen. Belgisch muziek platform Dansende Beren vergelijkt het met DIIV en The War On Drugs. Voeg daar de synthpop van Empire of the Sun aan toe en je hebt precies het soort melancholische pop dat je tijdens golden hour in het Heuvelland wilt zien.

Dans Dans 

Volgens tijdschrift Oor “de beste liveband van het westelijk halfrond”. Ik vind het de beste Khruangbin van Europa. Zonder pruiken. Maar dezelfde onthaastende (kan dit woord nog?) betovering. Bandleider Bert Dockx zegt dan weer zelf over zijn muziek “het is geen jazz, maar ook geen rock, en jazzrock is het zeker niet!”. Oké, vergeet alles, behalve de woorden van Oor. Lijkt me wel voldoende.

Sarah Neutkens

De voorbereidende gesprekken met pianist en componist Sarah Neutkens verzanden iedere keer in feelgood excursies langs eeuwen van inspirerende muziek. Van Beethoven en Philip Glass tot Nick Drake en Jungle. Als alleen al praten over muziek met Sarah zo’n feest is, hoe moet dat dan wel niet zijn achter een vleugel in een Harry Potter achtige bibliotheek in een klooster???

Bas & Niek (AFTERPARTEES)

De beste powerpop komt al jaren uit Horst aan de Maas en wordt gemaakt door de gebroeders Nellen (ook wel de AFTERPARTEES). Zij staan op hun beurt dan weer geprogrammeerd in een kabouterhuisje. Het is mijn vurige hoop dat ze zich daar een weg door Mart Hoogkamer’s Ik Ga Zwemmen grunten. Gewoon, omdat het kan. Nou ja, omdat zij dat kunnen.

Solomon

Tot slot presenteren we in samenwerking met de Muziekgieterij nog de trots van Maastricht, Solomon. Omdat Mestreech neet breid mer laank is natuurlijk!

Dan toch ook nog maar even ons motto. Gejat van Tolkien. Gezongen door Lana Del Rey. Onder beelden van Nomadland ❤️

Laat een reactie achter