De NME verschijnt niet meer.

Zoals met vele vertrouwde instituten -dat sportfondsenbad waar je leerde zwemmen, die disco waar je probeerde te dansen- die na lange tijd verdwijnen, moet ik bekennen dat het tijdschrift niet meer een actieve rol in mijn leven speelde. Voor de verhalen is er Mojo Magazine en voor de actualiteit het internet. Het is vooral het idee dat droevig stemt. Nooit meer die drie koeienletters, linksboven op de immer springerige cover van het blad dat meer in de hand lag als een Donald Duck dan als een literair bolwerk. Licht. Kleurig. Verslindbaar. Popcultuur was jongerencultuur en de NME de schoolkrant die je wél wou lezen. Wat ‘special editions’ daargelaten, is nu na 65 jaar het welhaast banaal logische moment aangebroken voor een welverdiend pensioen.

Met het langzaam vervagen van de rock ’n roll uit de popgeschiedenis, verdwijnt de NME. In een goudbruin loofbos aan gelaagd sentiment dwalen gedachten ook even af naar de Mad Men van de platenindustrie, Tower Records. Naar aanleiding van het recente overlijden van enigmatisch oprichter Russ Solomon, staat de documentaire All Things Must Pass weer op Netflix. Daarin vertellen bezoekers, medewerkers en artiesten over de platenzaak die begon met een paar dozen tweedehands jukebox-vinyl in een drogisterij en eindigde als wereldwijde keten, om uiteindelijk ten onder te gaan aan financieel mismanagement en de ontwikkelingen in het online delen van muziek. De platenzaak die de puber Dave Grohl eindelijk van werk zou voorzien, omdat ie daar zijn haar niet hoefde te knippen.

In de documentaire zegt Bruce Springsteen over Tower Records: “everyone inside was your friend for twenty minutes”. Het is precies deze universele en tijdloze romantiek die fysieke uitingen van popcultuur zo waardevol maken. Of je nou bij een optreden van Khruangbin in poppodium EKKO staat, in de locale platenzaak of tegenover iemand met jouw favoriete tijdschrift in de metro. Voor even geen polarisatie. Voor even geen identiteitspolitiek. Voor even vrienden.

Ik ben blij dat Vinyl Magazine er weer is.

Laat een reactie achter