GIJ ZULT OOK EENS SAMENWERKEN

Dj’s zijn geboren solisten, maar op Lowlands was narcismefabriek St. Paul voor even een beweging. De Linkse Kerk kwam tot stand met hulp van vj’s, mappers en decoratietovenaars van productiebedrijf Triomf. Het leidde bij binnenkomst meteen tot een heel eigen soort dialoog:

Polsbandjes scannende beveiliger: “Er is al een hele club van De Linkse Kerk aanwezig?”
Ik: “Klopt!”
Beveiliger: “Wat moet je eigenlijk doen om lid te worden van jullie Kerk?”
Ik: “Dansen!”
Beveiliger: “Maar waar staan jullie dan voor? Waar geloven jullie in?”
Ik: “Een open samenleving!”
Beveiliger: “Oh, dat is niks voor mij.”

IMG_9930


GIJ ZULT COMMERCIE BEDRIJVEN

De Linkse Kerk is pas zeer recent vol van vlekken bevangen en kon nog wel wat aandacht gebruiken. Gelukkig was daar Kilian van 3voor12 die mij met het achterwerk in een kerkvormige kast duwde. Omdat het een item van een minuut betrof en de digitale schaar geen fan bleek van mijn aangeboren mededelingsdrang, wil ik hier toch nog even zeggen waarom die Ceremony nou echt zoveel voor me betekent, afgezien van de pastorale songtitel. Het was de eerste single van New Order, maar nog geschreven als Joy Division. Er bestaan een aantal brak klinkende versies met Ian Curtis op zang, maar een goede studioversie (twee om helemaal correct te zijn) zou pas na de dood van de zanger van Joy Division opgenomen worden. Er moest een ‘graphic equalizer’ aan te pas komen om de woorden duidelijk hoorbaar te krijgen en vervolgens een batterij aan therapeuten om gitarist Bernard Sumner het vertrouwen te geven om zelf te gaan zingen. De kwetsbaarheid spat er aan alle kanten vanaf.

 

GIJ ZULT GEDULD HEBBEN

Na decennia aan uitgesproken muziek met een rock ’n roll spirit, bijbehorende visuals en de juiste quotes doorgenomen te hebben, konden we op 18 augustus om 23:30 dan eindelijk los, na Ty Segall, ik bedoel maar. De tent stond al goed vol en Agnus De├» door Rufus zou voorgaan in het gebed. Alleen had ik ff niet rekening gehouden met een volume waar de lokale Albert Heijn met gemak aan kan tippen. Als je op Lowlands vanaf het podium een gesprek kunt voeren met mensen uit het publiek, is de revolutie even heel ver weg.

“Hej Paul, wanneer begin je?”
“Ik ben al een half uur bezig!”

GIJ ZULT ONTROERD RAKEN

Al die tijd moest ik denken aan dat verhaal van Sjamsoedin die in dezelfde tent een keer zo’n matig volume had dat het publiek een uur lang “Hardeeeeeeeeeerrrrr, Hardeeeeeeeeeerrrrr” bleef scanderen. Toen het geluid dan eindelijk enigszins bijtrok en ik eenmaal mijn ogen durfde te openen, stond er een volle India te dansen op Savages. Sinds de geboorte van Simba heb ik niet meer zulke ontroering gevoeld.

IMG_9909

GIJ ZULT BELEREN

Malcolm, Martin, Nelson, Drs. P, ze stonden allemaal op de gastenlijst en iedereen sprak een woordje in De Linkse kerk. Maar het krachtigst klonken de woorden van Dunya Yunis (ooit ook gebruikt door David Byrne en Brian Eno) als intro voor Opgezwolle’s Verre Oosten.

GIJ ZULT ROCKEN ENDE ROLLEN

De Linkse Kerk is 360 graden rock ’n roll. In alle soorten en uit alle maten. Het is net zo makkelijk Mocromaniac als Chuck Berry. Je moet schieten om te scoren zegt Johan dan. Hofleverancier van het meer traditionele soort bleek Together PANGEA. Samen met The Clash als enige band twee keer voorbij gekomen.

GIJ ZULT NIET TUSSENDOOR IN DE APP-GROEP VAN UW VOETBALTEAM SPIEKEN

IMG_9927

GIJ ZULT BEZINNEN

Als bezoeker was ik deze editie vooral onder de indruk van de nieuwe Bravo en Alpha. Twee gezichtsbepalende tenten waar het festival weer zo tien jaar mee vooruit kan. Met name de Alpha heeft een bijna spectaculair welkome uitstraling. Hoezo Woodstock? In De Linkse Kerk gingen tijdens de Beastie Boys mijn gedachten ook even terug naar ‘eerste keer’ 1998. Supergrass, Elliott Smith, Portishead, de Beasties en uw dj in jaren negentig kledingmaten…

IMG_5407

GIJ ZULT OP GEZETTE TIJDEN BOOS ZIJN

De Linkse Kerk is hier en daar ook een vrolijke aanklacht tegen het gezelligheidsfascisme. Wie niet meezingt met Oasis is gek, maar wie niet de vuisten balt met Protomartyr ten dode opgeschreven.

GIJ ZULT GENIETEN

Het volume was de roze olifant waar ik de hele nacht niet aan heb proberen te denken. Wanneer dat even onmogelijk leek, dacht ik aan dit filmpje dat ik ooit van een psycholoog heb mogen ontvangen:

Laat een reactie achter